Anyż


Anyż określany jest również jako Biedrzeniec, a jego łacińska nazwa to Pimpinella anisum. Wywodzi się z Egiptu oraz krajów basenu Morza Śródziemnego. Jego owoce kształtem przypominają gwiazdki. Mają niezwykle intensywny, słodkawy zapach i smak. Zbiorów anyżu dokonuje się w okresie letnim, między lipcem a sierpniem.

Anyż zawiera dużą ilość olejków eterycznych, dzięki czemu pobudza apetyt i reguluje pracę układu trawiennego. Anyż jest bardzo pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w Polsce anyż został rozpowszechniony przez Benedyktynów. Przyprawa ta stanowi jedną z głównych przypraw w kuchni indyjskiej.

Roślina ta wykorzystywana jest najczęściej do wyrobu cukierków, likierów i napojów alkoholowych. Jest również składnikiem wielu mieszanek przypraw, na przykład doskonale znanej przyprawy korzennej, bez której nie sposób wyobrazić sobie popularnych pierniczków i innych słodkości. Anyż wykorzystuje się nie tylko jako dodatek do ciast, ciastek oraz innych wypieków i słodkich deserów, ale także do dań wytrawnych, a w szczególności tych z wykorzystaniem dziczyzny, z którą doskonale się komponuje. Anyż znalazł swoje zastosowanie również w wielu potrawach warzywnych. Świetnie podkreśla smak potraw z czerwoną kapustą, marchwią, szpinakiem oraz burakami.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 341 kcal
Tłuszcz: 15,2 g
Białko: 17,6 g
Węglowodany: 50,46 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję