Arbuz


To pochodzący z Afryki, ale uprawiany również w Polsce, owoc z rodziny dyniowatych. Jest znany i lubiany, szczególnie latem, gdyż jest bardzo orzeźwiający. Zawiera w sobie 92% wody więc doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dzięki zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego charakteryzuje się orzeźwiającym, słodkawym smakiem. Często stanowi składnik do różnego rodzaju sałatek, zwłaszcza owocowych. Większość z nas, jedząc arbuza, wyrzuca pestki i skórkę. Jednak jest to ogromny błąd, ponieważ skórka arbuza może być jadana jak zwykłe warzywo i to tuż pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych. Witaminy ukryte są również w pestkach arbuza.

Jak kupować i przechowywać?
Przed zakupem arbuza należy go starannie obejrzeć, a aby ocenić jego dojrzałość trzeba go ostukać. Jeśli puknięcie powoduje głuchy dźwięk oznacza to, że śmiało możemy owoc kupić, gdyż jest odpowiednio dojrzały i nadaje się do jedzenia. Arbuza najlepiej jeść od razu po zakupie, gdyż po przekrojeniu traci on smak i jędrność. Jeśli jednak zdecydujemy się na przechowywanie go przez odrobinę dłuższy okres, warto umiejscowić go w chłodnym i ciemnym miejscu, w całości.

Arbuz na zdrowie
Arbuz ma pozytywne działanie na układ pokarmowy - pobudza przemianę materii. Dzięki dużej zawartości wody jest moczopędny, zaleca się więc jego spożywanie osobom chorym na nerki. Jako źródło likopenu pomaga przy leczeniu chorób nowotworowych, wzmacnia odporność organizmu oraz działa korzystnie na układ krwionośny.

Dla dbających o urodę
Dzięki działaniu przeciwzmarszczkowemu, tonizującemu i ściągającemu doskonale nadaje się jako składnik różnego rodzaju maseczek dla skóry. Pomaga również przy leczeniu zajadów i stanów zapalnych skóry.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 36 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
Białko: 0,6 g
Węglowodany: 8,46 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję