Aromat inny


Aromat jest kompozycją olejków eterycznych, a ich dodatek sprawia, że nasze potrawy zyskują głębię aromatu i smaku. W sklepach spożywczych dostępnych jest wiele produktów tego typu. Do najpopularniejszych należą aromaty cytrusowe, migdałowe i śmietankowe. Ich dobór zależny jest od indywidualnych preferencji oraz rodzaju dania, do którego planujemy go użyć. Doskonale sprawdzają się jako dodatki do ciast, ciasteczek, lodów oraz innych deserów. Wytrzymują wysokie temperatury, więc bez obaw możemy stosować je do wypieków.

Przykłady różnych aromatów:
- aromat arakowy - wyciąg z alkoholu o tej samej nazwie. Oprócz dodatku do wypieków, stanowi również świetne urozmaicenie kaw, herbat oraz drinków,
- aromat śmietankowy - zawiera aromaty identyczne z naturalnymi. Najczęściej dosładzany jest glukozą i wykorzystywany na przykład do wypieku serników oraz maślanych ciasteczek,
- aromaty owocowe - w ich skład wchodzą wyciagi z różnych owoców, najczęściej z cytrusów,
- aromat orzechowy - aromat z esencją zapachową i smakową z różnych rodzajów orzechów.

W sklepach dostępne są również aromaty z różnych gotowych produktów, na przykład toffee i tiramisu, które coraz bardziej zyskują na popularności.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję