Bagietka


Bagietka to rodzaj pieczywa na bazie mąki pszennej, drożdży, wody, soli i cukru. Historia bagietki ma swój początek we Francji, za czasów wielkiego cesarza Napoleona, który to rozkazał wypiec takie pieczywo, aby każdy żołnierz mógł z łatwością schować je do kieszeni i w razie potrzeby błyskawicznie posilić się na polu walki.

Bagietka charakteryzuje się chrupiącą złocistą skórką  i delikatnym wnętrzem. Oryginalne, francuskie bagiety osiągają długość około 1m i 6cm szerokości. W polskich piekarniach możemy jednak spotkać bagietki o różnych rozmiarach i kształtach.

We Francji, ojczyźnie bagietek, zwykle serwuje się je z masłem i słodkim dżemem lub podobnie jak rogaliki, jako dodatek do kawy. W pozostałych częściach Europy, także i w Polsce, najchętniej wykorzystujemy je do robienia kanapek, zapiekanek, grzanek, koreczków, jako dodatek do zup i sosów lub traktujemy jako samodzielną przekąskę.


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 217 kcal
białko: 6,00 g
węglowodany: 47 g
tłuszcz: 0.8 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję