Bakłażan


Bakłażan jest owocem psianki podłużnej, którą nazywa się również oberżyną lub po prostu bakłażanem. W Polsce hoduje się go jedynie w szklarniach, ponieważ jego wzrost wymaga wysokiej temperatury i dużego nasłonecznienia. Kolebką bakłażanów jest Afryka oraz Azja.

Często smaży się go na oleju, przygotowuje na grillu lub podaje z mięsem. W towarzystwie mięsa mielonego doskonale sprawdzi się również jako dodatek do farszu. Jest jednym z podstawowych składników musaki, czyli bałkańskiej zapiekanki z warzyw i sosu beszamelowego. Jego niewątpliwą zaletą jest niska kaloryczność oraz duża zawartość błonnika, dlatego też nie powinny sobie go odmawiać osoby dbające o linię.
 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 22 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
Białko: 1 g
Węglowodany: 4 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję