Bambus


Do części jadalnych bambusa należą jego żółte pędy. Można go zakupić głównie w puszce. Jest to roślina o gorzkim smaku. Bambus używany jest nie tylko w kuchni, swoje zastosowanie znalazł bowiem między innymi w produktach meblarskich.

Z powodzeniem można wykorzystywać go do różnych potraw. Najpierw jednak należy poddać go obróbce termicznej. Pędy należy „zahartować” wrzucając je do gorącej wody na około 10 minut, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Bambus można przechowywać w lodówce po otwarciu puszki przez maksymalnie tydzień. Aby jak najdłużej zachował swoją świeżość, najlepiej jest przełożyć go do szczelnego pojemnika i zalać zimną wodą, a następnie umieścić w lodówce. Pamiętać należy również, że w ten sposób jedynie nieznacznie wydłużymy okres jego przydatności do spożycia, dlatego też najlepiej będzie jeśli zużyjemy go od razu po otwarciu.

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 27 kcal
Tłuszcz: 0,3 g
Białko: 2,6 g
Węglowodany: 5,2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję