Banany


Wbrew powszechnej opinii banany nie rosną na drzewie, a na ogromnej bylinie, która osiąga nawet 10 metrów wysokosci. Jej liście są duże i nieco przypominają pióropusz. Na samym szczycie tej rośliny znajdują się kwiaty, z których z biegiem czasu wyrastają owoce. Dojrzałe owoce nabierają żółtej barwy, mają grubą skórkę, a ich miąższ jest słodki i lekko mączysty. Banany nie są owocem trwałym, więc te, które przeznaczane są do eksportu, zrywa się kiedy są jeszcze zielone. Gdy dotrą na miejsce przeznaczenia spryskuje się je etylenem, który powoduje, że banany szybciej dojrzewają.

Bananowiec wytwarza jednokrotnie około 20 kilogramów owoców. Charakteryzuje się on dosyć długą żywotnością, która wynosi nawet 20 lat. Wśród około 80 odmian bananów, znajduje się kilka najpopularniejszych, a w tym banan mały, karłowaty, plamisty i zwyczajny. Te słodkie owoce uprawiane są na plantacjach zwanych gajami bananowymi, które umiejscowione są głównie w Afryce, Azji oraz Australii. Do Europy, a konkretnie do Hiszpanii i Portugalii, banany trafiły już w XV wieku, jednak w Polsce po raz pierwszy pojawiły się stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku.

Banany zawierają wiele cennych witamin, a w tym witaminę C, B, PP oraz  składniki odżywcze, takie jak potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan. Duża zawartość cukru i tryptofanu sprawiają, że jedzenie bananów wpływa na poprawę nastroju. W sklepach znaleźć możemy banany świeże lub suszone.

Zastosowanie kulinarne
Banany są owocem deserowym, konsumowanym najczęściej na surowo. Dodajemy je również do sałatek owocowych, ciast, deserów, soków, konfitur, koktajli, jogurtów i lodów. Doskonale smakują pieczone na grillu lub smażone z dodatkiem miodu lub syropu klonowego.

 

Wartości odżywcze w 100 g

Wartość energetyczna:: 90 kcal
Białko: 1,09 g
Węglowodany: 20,24 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję