Bazylia suszona


Bazylia to bardzo popularna roślina, która swoje zastosowanie znalazła w wielu potrawach, w szczególności w kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale pasuje do wielu zup, gotowanych mięs, sałatek, dań warzywnych, sosów do pizzy i spaghetti.

Bazylia posiada spore właściwości lecznicze. Zwalcza przeziębienie, likwiduje wzdęcia, niestrawność, kolki i bóle głowy. Stosowana w formie naparu łagodzi katar i kaszel, idealnie nadaje się także do leczenia zainfekowanych oczu.  Systematyczne spożywanie bazylii wzmocni nasz organizm, dodając sił i energii.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 340 kcal
Białko: 3.7 g
Tłuszcz: 34.6 g
Węglowodany: 6.3 g
Błonnik: 0 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję