
Bazylia świeża
Świeża bazylia to ziele, które staje się coraz łatwiejsze do nabycia w polskich sklepach. Szczególnie doceniana jest w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie używa się jej na codzień. Doskonale komponuje się w sałatce Caprese, z pomidorami i serem mozzarella. Stanowi również podstawowy składnik klasycznego, zielonego sosu pesto.
Włączenie bazylii do codziennej diety z pewnością przyniesie za sobą wiele korzyści. To niepozorne ziółko posiada cenne właściwości lecznicze. Pozytywnie wpływa między innymi na nasz układ trawienny i nerwowy. Działa zbawiennie na wzdęcia, wszelkie niestrawności oraz pomaga zwalczać bezsenność. Pod kątem oddziaływania na układ nerwowy, bazylii przypisuje się działanie przeciwdepresyjne i poprawiające nastrój (pod tym kątem porównać ją można do doskonale znanej nam melisy).
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna: 340 kcal
Białko: 3,7 g
Węglowodany: 6,3 g
Tłuszcz: 34,6 g