Biała kiełbasa


Ma różnorodne zastosowanie. Można spożywać ją na gorąco - po ugotowaniu lub usmażeniu, z dodatkiem musztardy oraz innych sosów. Świetnie urozmaica również smak wielu zup. Tradycyjnie spożywamy ją w towarzystwie jajka, jako dodatek do żurku i barszczu białego.

W skład białej kiełbasy wchodzi głównie mięso wołowe lub wieprzowe, które jest najczęściej peklowane, ewentualnie krojone lub mielone. W reszcie jej składu znajdziemy tłuszcze i różnego rodzaju przyprawy, a w tym sól, pieprz, majeranek i czosnek. Kolejnym etapem w procesie produkcji białej kiełbasy jest parzenie lub pieczenie mięsa na gorącym dymie. Kiełbasa ta należy do gatunku kiełbas nietrwałych, a wynika to z dużej zawartości wody, sięgającej około 72%. W sklepach najczęściej znajdziemy ją w postaci surowej i parzonej.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 305 kcal
Białko: 18 g
Węglowodany: 0,2 g
Tłuszcz: 24 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję