Bita śmietana


Bita śmietana, czyli ubita, napowietrzona śmietanka, o zawartości minimum 30% tłuszczu, jest jednym z najszybszych i najprostszych do przygotowania deserów. Po raz pierwszy została podana najprawdopodobniej w 1671 roku przez François’a Vatel’a  na balu dworskim Ludwika XIV. Nazywana często „bombą kaloryczną”, jest przysmakiem uwielbianym zarówno przez małych, jak i dużych łakomczuchów.

Obecnie możemy nabyć gotową bitą śmietanę (w spray’u lub w formie proszku, który należy jedynie zmiksować z mlekiem), jednak łatwo przygotować ją samemu. Wystarczy 100 ml śmietany kremówki ubić z 70 g cukru pudru. Osoby dbające o linię, mogą zmniejszyć ilość dodawanego cukru, wówczas śmietana będzie mniej kaloryczna. Chcąc nadać jej ciekawego wyglądu, podczas ubijania można dodać odrobinę barwnika spożywczego. Aby zyskała nieco na puszystości, warto najpierw dobrze schłodzić zarówno śmietanę jak i miskę, w której będziemy ją przygotowywać.

Bitą śmietanę serwuje się jako dodatek do deserów. Może stanowić wypełnienie rurek bądź innych ciastek. Doskonale smakuje z owocami, gorącą czekoladą, lodami, galaretkami czy budyniami. Służy również jako ozdoba do wszelkich ciast i tortów.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 159 kcal
Tłuszcze: 7 g
Białko: 3 g
Węglowodany: 19 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję