Boczek


Jest to mięso a dokładniej kawałek mięsa, powstałego z szynki, polędwicy lub łopatki. Jego cechą charakterystyczną jest stosunkowo duża zawartość tłuszczu, którą zauważyć można gołym okiem. To właśnie tłusta część tej wędliny nadaje jej swoistego smaku. Boczek zakupimy w większości sklepów spożywczych, w postaci gotowanej, wędzonej lub w surowej formie.

Boczek przyrządza się najczęściej poprzez smażenie lub gotowanie. Boczek wędzony z kolei, to doskonały dodatek do pieczywa. Często dodawany jest również do jajecznicy, bigosu, ziemniaków oraz kapusty zasmażanej. Jest bardzo smaczny, jednak z uwagi na dużą zawartość tłuszczu i stosunkowo wysoką kaloryczność nie należy przesadzać z jego ilością. Zbyt częste spożywanie boczku lub też spożywanie go w nadmiarze, może przyczyniać się zwiększeniu poziomu złego cholesterolu.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 287 kcal
Białko: 15,1 g
Węglowodany: 0,8 g
Tłuszcze: 24,8 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję