Boczniaki


Boczniaki są drugimi, tuż po pieczarkach, najpopularniejszymi grzybami w Polsce. Możemy je znaleźć nie tylko w lasach ale także w parkach i ogrodach. Rosną zazwyczaj na pniach drzew, najczęściej topól i wierzb. Ich zbiór rozpoczyna się w okolicach listopada, jednak przy łagodnych zimach możemy je znaleźć również w styczniu i lutym.

Boczniaki stanowią doskonały dodatek do dań wytrawnych. Przyrządza się je w taki sam sposób jak inne gatunki grzybów, na przykład w panierce, marynacie, w formie duszonej lub smażonej. Są częstym dodatkiem do farszu do krokietów, naleśników, pierogów oraz zapiekanek. Z ich udziałem przyrządzimy również zupy oraz sałatki.

Boczniaki nieodzowne dla zdrowia
Boczniaki są bogatym źródłem przyswajalnego białka – zawierają go aż 70%! Obfitują też w sole mineralne oraz witaminy z grupy B i C. Zawierają pleuran, który pomaga w leczeniu guzów nowotworowych. Ich regularne spożywanie obniża cholesterol, poziom cukru oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Zawarty w boczniakach beta-glukan poprawia odporność i zwalcza niektóre rodzaje nowotworów.

Sposób na długowieczność
Przez niektórych naukowców, boczniaki są uważane za środek przedłużający życie. To dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom chroniącym komórki przed starzeniem się.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 32 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany: 5 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję