Borówki amerykańskie


Borówki amerykańskie, podobnie jak inne odmiany jagód, są bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety. W Polsce znajduje się wiele plantacji borówek, których owoce są w większości eksportowane do innych krajów. Te ciemnopurpurowe owoce o słodkim smaku są popularne w szczególności w Niemczech, Holandii oraz na Wyspach Skandynawskich.

Borówka – bogate źródło antyoksydantów
Borówki zawierają mnóstwo antyoksydantów, czyli substancji chroniących organizm człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak dowiedli amerykańscy naukowcy, wśród wszystkich owoców to właśnie borówki amerykańskie posiadają największą aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu, wcielenie ich w codzienną dietę zapobiega chorobom krążenia oraz nowotworowym, a także poprawia wzrok i pozwala zachować elastyczność skóry.

Zalecane dla wysokociśnieniowców
Mikro- i makroelementy zawarte w borówkach obniżają wysokie ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału i chorób krążenia.

Borówkowy eliksir młodości
Przeprowadzone badania dowiodły, że spożywanie borówek wpływa na dłuższe zachowanie dobrej pamięci i sprawności ruchowej. Udowodniono również zapobiegawcze działanie borówek w nabyciu arteriosklerozy i Alzheimera. Borówki poprawiają też funkcjonowanie układu nerwowego – chronią przed stresem komórki nerwowe. Duży wpływ takie właśnie działania borówek mają antocyjany – barwniki nadające borówkom kolor niebieski.
Pamiętaj więc – jeśli chcesz opóźnić procesy starzenia się – jedz borówki!

Profilaktycznie dla układu moczowego
W borówkach zawarte są proantycyjanidy, czyli związki, które zapobiegają infekcjom układu moczowego poprzez obniżenie zdolności bakterii do przylegania do ścian dróg moczowych.


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 56 kcal
Tłuszcze: 0,4 g
Węglowodany: 14,5 g
Białko: 0,7 g
Błonnik: 4,5 g
Sód: 6 mg

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję