Brukiew


Brukiew jest rośliną okopową wywodząca się z wybrzeży Morza Śródziemnego. Powstawała w wyniku przekształcania się dzikich form rzepaku. Jest rośliną dwuletnią przybierającą zwykle lekko spłaszczony kulisty kształt. W Polsce występuje w dwóch odmianach: Kaszubska, o białym miąższu i Pastewna Żółta, o miąższu żółtym. Obecnie jest to warzywo odrobinę niedoceniane lecz przed pojawieniem się ziemniaków lub w okresach głodu i wojen niezwykle często gościła na polskich stołach.

Warzywo to jest źródłem wielu witamin i soli mineralnych, doskonale wzmacnia włosy i paznokcie, pomocniczo stosuje się go także w leczeniu otyłości, jednak zbyt duże ilości brukwi mogą zaburzyć pracę tarczycy lub układu pokarmowego.
Brukiew możemy jadać pod wieloma postaciami gotowaną, duszoną, pieczoną, w postaci puree z dodatkiem masła. Często stanowi również składnik surówek, sałatek, sosów i gulaszów wieprzowych, które doskonale zagęszcza.
 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 36 kcal
Białko: 1,2 g
Węglowodany: 8,13 g
Błonnik: 2,5 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję