Brukselka


Jak wskazuje nazwa, brukselka pochodzi z Belgii, a nazwano ją na cześć stolicy państwa, Brukseli. Ta mała zielona kapustka jest doskonałym źródłem witamin E, K, H, B oraz kwasu foliowego. Szczególnie polecana osobom dbającym o linię z uwagi na jej niską kaloryczność. Ma jednak działanie wzdymające, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością.

Brukselkę możemy przyrządzić jako dodatek do dań (doskonalne komponuje się z kurczakiem), jako dodatek do sałatek lub spożywać samodzielnie, jako przekąska.

Z uwagi na cenne wartości odżywcze, warto wkomponować te małe kapustki w swój codzienny jadłospis.



Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 40 kcal
Białko: 3,38 g
Węglowodany: 5,14 g
Tłuszcze: 0,3 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję