Brzoskwinie


Są to owoce bardzo soczyste, słodkie i smaczne. Posiadają wiele odmian, jednak każda z nich jest równie wartościowa. Nie bez powodu brzoskwinii przypisuje się miano bomby witaminowej. Owoc ten zawiera witaminy A, B1, C, PP oraz żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor. W swoim składzie posiadają też cenne karotenoidy chcroniące nas przed rakiem. Ponadto dzięki zawartości beta-karotenu zadbają o naszą cerę i przyczynią się do walki z bezsennością.

Brzoskwinie mają szerokie zastosowanie w kuchni. Zazwyczaj spożywamy je bez żadnych dodatków, na surowo. Równie doskonale komponują się z pozostałymi owocami tworząc pyszne i orzeźwiające sałatki. Z powodzeniem możemy dodawać je do lodów, deserów, są również głównym składnikiem mas do ciast i tortów.


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 40,00 kcal
Białko: 0,90 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcz: 0,3 g   

 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję