Bulion warzywny


Bulion warzywny to rodzaj rosołu gotowanego bez użycia mięsa. Doskonale nadaje się do przygotowania potraw jarskich na jego bazie. Odpowiednia kompilacja warzyw oraz dość długi czas gotowania, pozwolą na stworzenie bulionu, który możemy wykorzystać do przygotowania zup, zapiekanek i innych słonych potraw.

Bulion nie jest tłusty i spełnia wymogi diety odchudzającej, wegetariańskiej i wegańskiej. Możemy nabyć go w praktycznie każdym sklepie spożywczym lub zrezygnować z ulepszaczy i innych konserwantów i przygotować wywar samodzielnie.

Przygotowanie go wcale nie jest pracochłonne! Do uzyskania perfekcyjnego bulionu wystarczy nam włoszczyzna, cebula i inne dowolnie dobrane warzywa, przyprawy i chwila cierpliwości, ponieważ aby bulion zyskał glęboki smak, aromat i kolor potrzebne jest powolne gotowanie go, najlepiej na małym ogniu. Aby wzmocnić smak bulionu polecamy dodać do niego suszone grzyby i świeże zioła.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 5,26 kcal
Białko: 0,2 g
Węglowodany: 0,97 g
Tłuszcz: 0,05 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję