Cebula


Cebula, zwana również cebulą zwyczajną (Allium cepa L.) jest rośliną wywodzącą się z Azji ale uprawiano ją także w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Na ziemiach polskich rozpowszechniona została za czasów panowania króla Władysława Jagiełły.

Cebula jest rośliną jednoroczną. Sadzenia dokonuje się wprost do gruntu, a zbiory tego warzywa odbywają się późną jesienią. Jej owoce wyrastają pod powierzchnią ziemi. Kształt tego warzywa jest zwykle kulisty, każda cebula otoczona jest też łupiną, którą przed spożyciem należy usunąć. Wyróżniamy trzy podstawowe gatunki cebuli: białą, żółtą i czerwoną. Każdy gatunek ma inny smak.

Cebula jest źródłem witamin: E, B1, B2, B6, C, ma właściwości bakteriobójcze, moczopędne i usprawniające trawienie. Pomocna jest w leczeniu przeziębień, grypy i wszelkiego rodzaju infekcji. W kuchni, cebulę dodajemy do większości potraw słonych.

Porady dotyczące cebuli
- Cebulę dobrze jest sparzyć przed użyciem, straci swój nieprzyjemny, ostry zapach.
- Możemy również na chwilę zanurzyć ją w gorącej, a następnie zimniej wodzie.
- Aby jak najdłużej zachować świeżość tego warzywa najlepiej przechowywać cebulki związane w warkocze, w suchym i przewiewnym miejscu.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 40 kcal
Białko: 1,1 g
Węglowodany: 7,65 g
Tłuszcz: 0,1 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję