Ciasto zakwaszone z mąki pełnoziarnistej orkiszowej


Ciasto wykonane na zakwasie z mąki orkiszowej. Zakwas przygotowuje się na kilka dni przed pieczeniem z zaczynu i mąki tak, aby miał czas dojrzeć.

Z uwagi na swoje wartości odżywcze oraz duże ilości błonnika, orkisz (w różnych formach) jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie odchudzającej. Ziarna orkiszu zawierają więcej białka niż ziarna pszenicy. Orkisz bogaty jest też w dobrze przyswajalny gluten. W swoim składzie zawiera wiele pierwiastków wpływających pozytywnie na nasze zdrowie i urodę, w tym cynk, selen, miedź oraz witaminy A i E. Warto włączyć go do swojej diety.

 

Orkisz posiada wiele właściwości zdrowotnych:

- działa rozgrzewająco na nasz organizm,
- wzmacnia umysł,
- jest lekkostrawny,
- bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję naszego organizmu.

 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję