Cukier


Pod tym pojęciem kryją się przynajmniej  dwa podstawowe znaczenia.

- Cukier jako związek chemiczny zwany również węglowodanem, składający się z atomów węgla, wodoru i tlenu.
- Cukier  rozumiany jako środek słodzący.
Przedmiotem naszego zainteresowania będzie cukier jako środek słodzący podkreślający smak pożywienia człowieka. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje cukru: buraczany i trzcinowy.

Na pomysł wytwarzania cukru z buraków wpadł jako pierwszy Olivier de Serres jednak produkcję na skalę przemysłową opracował Franz Karl Achard. W Polsce pierwsza cukrownia powstała w 1826 roku, początkowo jednak cukier był produktem dostępnym tylko dla bogatych warstw społecznych. Dopiero nadejście wieku XX spowodowało upowszechnienie cukru.

Produkcja cukru buraczanego składa się z następujących etapów: oczyszczanie i rozdrabnianie surowca, ługowanie, saturacja, krystalizowanie i rafinacja.

Cukier ze względu na wygląd dzielimy na:

Cukier nierafinowany - kryształ gruby, kryształ średni, kryształ drobny
Cukier rafinowany - otrzymuje się go z cukru krystalicznego poprzez jego rozpuszczenie i oczyszczenie. Niekiedy cukier rafinowany jest formowany w kostki.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję