Cytryny


Cytryna jest bardzo popularnym owocem, o charakterystycznie kwasnym smaku. Ma właściwości lecznicze. Wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego, szybko usuwa toksyny z wątroby oraz leczy choroby serca. Cytryna może służyć do płukania gardła podczas przeziębienia. Wystarczy sok z cytryny rozcieńczyć w wodzie.

Cytryna jest owocem moczopędnym, co jest plusem dla naszego organizmu, ponieważ szybko usuwa toksyny. Cytryna leczy też zgagę oraz zaparcia, a jeżeli mamy problem z hemoroidami to właśnie cytryna pomaga w walce z nimi. Cytryna w kuchni stosowana jest w postaci soku, jako dodatek do herbaty, jest składnikiem ciast, deserów i służy do ich dekoracji. Jest też używana do wielu potraw mięsnych, rybnych i sałatek.



Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 29 kcal
Białko: 1,1 g
Węglowodany: 6,52 g
Tłuszcz: 0,3 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję