Cząber


Cząber to roślina należąca to rodziny jasnotowatych, o długich cienkich łodygach i drobnych zielonych liściach. Jej wysokość dochodzi do ok. 25 cm i występuje dziko lub jest uprawiana. Znana jest także pod nazwą satureja. Zbioru dokonujemy w okresie letnim od lipca do września , natomiast suszeniu poddajemy go w temp. ok. 40 stopni Celsjusza.

Cząber znany i ceniony był już w starożytności np. przez Rzymian. W Europie pojawił się dopiero po koniec XIX wieku. Obecnie jest uprawiany na całym świecie m.in. w Anglii, USA i Rosji.


Smak i zapach cząbru jest odrobinę korzenny i niezwykle intensywny. W głównej mierze uprawia się go jako roślinę przyprawową ale ma także właściwości lecznicze działa np. przeciwzapalnie, rozkurczowo, poprawia apetyt, stanowi także świetną ozdobę.  

W kuchni cząbru używamy do dań z drobiu, dziczyzny, sałatek, sosów na bazie śmietany, zup, potraw z grzybów, marynat i pikli. Szczególnie znany jest w kuchni niemieckiej gdzie dodaje się go do zupy fasolowej.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję