Czosnek


Czosnek jest rośliną uprawianą na całym świecie. Należy do roślin cebulowych. Do spożycia przeznaczone są główki, składające się z kilku lub kilkunastu ząbków.

Czosnek zawiera cukier, białko, sole mineralne, witaminę C oraz fitosterole. Ma duże znaczenie w medycynie naturalnej, jest środkiem antybakteryjnym, wspomagającym leczenie gruźlicy oraz grypy. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i szkorbutowi. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje go do produkcji paraleków i suplementów.

Dodaje się go do potraw mięsnych, jarzynowych, rybnych, wędlin, zup, a także do konserwowania ogórków, papryki i innych warzyw. Suszony stanowi dodatek do przypraw ziołowych.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 150 kcal
Białko: 6,39 g
Węglowodany: 30,96 g
Tłuszcz: 0,5 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję