Daktyle


Daktyle są owocami palmy daktylowej z rodziny arekowatych, pochodzą głównie z Azji, Afryki i USA .Owoce daktylowca są barwy czerwonożółtej ich wielkość sięga 70 mm. Niewielkie brązowe nasionko otoczone jest miąższem, zasadniczo proces suszenia nie zmienia wyglądu i kształtu owocu.
Daktyle są owocami godnymi uwagi, gdyż bardzo pozytywnie wpływają zarówno na zdrowie jak i urodę, należy nadmienić, iż zawierają witaminy takie jak A.,B, PP oraz fosfor , żelazo, magnez i błonnik. Sa także źródłem cukrów prostych, które nie wymagają zbyt długiego procesu trawienia, dlatego też są bardzo polecane dla osób czynnie uprawiających sport, ponieważ dostarczają duża dawkę energii.
Daktyle maja bardzo wiele zastosowań w przemyśle kosmetycznym używa się ich do wyrobu kremów balsamów o właściwościach ujędrniających. Można przygotować z ich dodatkiem wiele smakowitych potraw głównie ciast i deserów ,wszelkiego rodzaju ciasteczek babeczek, makowców, świetnie urozmaicają również smak chleba czy tez tradycyjnych dań arabskich.

Wartości odżywcze w 100 g:

energia 227 kcl

tłuszcze 0.4 g

błonnik 8.7 g

węglowodany 74 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję