Daktyle


Daktyle są owocami palmy daktylowej z rodziny arekowatych. Pochodzą głównie z Azji, Afryki i USA. Owoce daktylowca mają czerwonożółtą barwę. Ich wielkość sięga 70mm. Niewielkie brązowe nasionko otoczone jest miąższem, zasadniczo proces suszenia nie zmienia wyglądu i kształtu owocu.


Daktyle są owocami godnymi uwagi, gdyż bardzo pozytywnie wpływają zarówno na zdrowie jak i urodę. Należy nadmienić, że zawierają witaminy takie jak A,B, PP oraz fosfor, żelazo, magnez i błonnik. Sa także źródłem cukrów prostych, które nie wymagają zbyt długiego procesu trawienia, dlatego też są bardzo polecane dla osób czynnie uprawiających sport, ponieważ dostarczają duża dawkę energii.

Daktyle mają bardzo wiele zastosowań. W przemyśle kosmetycznym używa się ich do wyrobu kremów i balsamów o właściwościach ujędrniających. Można przygotować z ich dodatkiem wiele smakowitych potraw głównie ciast i deserów, wszelkiego rodzaju ciasteczek, babeczek, makowców, świetnie urozmaicają również smak chleba czy też tradycyjnych dań kuchni arabskiej.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 277 kcal
Węglowodany: 74 g
Tłuszcz: 0,4 g
Błonnik: 8,7 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję