Gałka muszkatołowa


Jest to przyprawa wywodząca się z wysp o tajemniczej nazwie Moluki, zwanymi również Wyspami Korzennymi. Położone są we wschodniej części Archipelagu Malajskiego. Gałka muszkatołowa do Europy trafiła prawdopodobnie w VI wieku. Początkowo stosowano ją jedynie jako roślinę leczniczą zwalczającą dolegliwości trawienne. Jej kulinarne zalety doceniono dopiero w Średniowieczu.
Drzewo gałki muszkatołowej charakteryzuje się bardzo długą żywotnością, która sięga nawet 90 lat, natomiast owoce wydaje dopiero po upływie lat 7. Owoce muszkatołowca są wielkości śliwki. To co  nazywamy powszechnie gałką to nasienie, ale wykorzystuje się również skorupkę. Obie mają tak samo intensywny korzenny aromat dlatego też stosuje się ją w bardzo niewielkich ilościach. Gałka muszkatołowa występuje zarówno w postaci mielonej jak i całej.
Głównie używa się jej do przyprawiania ciast np. pierników i pierniczków, ale również do piwa, gulaszu, bigosu, no i oczywiście nie może zabraknąć jej w iście polskiej potrawie czyli flakach.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 437 kcal
Białko: 6,7 g
Węglowodany: 50,5 g
Tłuszcz: 32,4 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję