Granat


Jest to owoc bogaty w witaminy. Ma bardzo pozytywne działanie na organizm. Posiada witaminy C, białko, błonnik, potas, niacyny i kwasy organiczne. Dzięki swoim właściwościom odżywczym wzmacnia serce, łagodzi stany zapalne, zapobiega starzeniu skóry, obniża ciśnienie krwi i umożliwia jej lepszy przepływ. Granaty najlepiej spożywać przy przeziębieniu, ponieważ mają właściwości, które wpływają na zmniejszenie gorączki. Granat spożywany w formie soku leczy astmę i powstrzymuje rozwój nowotworów m.in. jelit, płuc, piersi czy skóry. Granat swoje zastosowanie w kuchni ma dość szerokie, można z niego zrobić soki, syropy, dodawać go do sałatek i galaretek.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 66 kcal
Białko: 2,4 g
Węglowodany: 13,2 g
Tłuszcz: 0 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję