Groszek cukrowy


Pod pojęciem groszku kryje się wiele znaczeń, nas jednak interesują tylko te, które wykorzystać możemy w kuchni, czyli groszek zielony i ptysiowy.


Groszek zielony znany był już w starożytności. Uprawiali go zarówno Grecy jaki i Egipcjanie. W Polsce groszek spożywano już w epoce brązu, natomiast w XVI wieku, za panowania króla Augusta III Wazy, wyhodowano groszek cukrowy. Groszek zielony znalazł wielkie uznanie Anglików i na stałe zagościł na ich stołach.
Groszek jest rośliną jednoroczną należącą do bobowatych. Pędy tego warzywa osiągają rozmiary nawet do 2 metrów wysokości. Owocami są niewielkie zielone strączki wypełnione kulistymi ziarenkami. Zbiorów dokonuje się w lecie, na przełomie lipca i czerwca.

W smaku groszku bardzo wyraźnie wyczuwalna jest nuta słodyczy. Groszek jest źródłem białka, zawiera również witaminy  E, K, B1, B2, B6, C, oraz substancje odżywcze: sód, potas, magnez, fluor i żelazo. Jest on jednak nietrwały, dlatego aby móc przechowywać go przez dłuższy czas poddaje się go suszeniu lub konserwowaniu.

Groszek cukrowy jest odmianą groszku zielonego. Pojawia się na na początku sezonu. Wtedy też jest najsłodszy i najbardziej kruchy. Używa się go do surówek, sałatek i jako dodatek do zup. Delikatne w smaku strączki doskonale komponują się z innymi warzywami np. z sałatą, marchewką i pomidorami.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję