Gruszki


Gruszki to owoce drzewa o łacińskiej nazwie Pyrus i wywodzą się z rejonów Starożytnej Persji, skąd zostały przywiezione do Rzymu. Niemalże od razu doceniono ich walory. W pozostałej części Europy zostały rozpowszechnione dopiero w na przełomie XVII i XVIII wieku, kiedy to wyhodowano nowe gatunki gruszki. Obecnie największymi producentami tych smacznych owoców jest Francja, Belgia oraz Polska.

Gruszki wyrastają na drzewach, których wysokość uzależniona jest w dużej mierze od gatunku. Owoce gruszy są kuliste u dołu, natomiast ich górna część jest nieco smuklejsza, wydłuża się ku górze i zakończona jest szypułką. Skórka gruszki jest gruba, ma zielony, żółty lub czerwony kolor. Średnia waga jednego owocu gruszki to 12 dag. Gruszki zawierają duże ilości słodkiego i lepkiego soku i występują zarówno w formie dzikiej, jak i w uprawie. Na świecie można wyróżnić około 60 gatunków gruszek!

Przez wysoką zawartość błonnika, gruszki pobudzają organizm do trawienia, zwalczają zaparcia i korzystnie działają na pracę mózgu. Są bogatym łatwo przyswajalnych cukrów prostych oraz witaminy C.

Gruszki spożywać możemy na surowo, po upieczeniu, jako dodatek do sałatek, deserów i wypieków. Świetnie smakują w towarzystwie kruchych, biszkoptowych i drożdżowych ciast. Doskonalne wzbogacą również smak potraw wytrawnych, w daniach mięsnych, ze szczególnym uwzględnieniem drobiu. Ze względu na to, że gruszki są owocami krótkotrwałymi przyrządzamy z ich udziałem, soki, marmolady, konfitury, dżemy i sosy. Stanowią nieodłączny składnik konfitury żurawinowej.

W sklepach dostępne są niemalże przez cały rok, zarówno świeże, jak i suszone oraz wędzone. W tej właśnie formie świetnie komponują się ze smakiem wigilijnego kompotu z suszu.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 58 kcal
Białko: 0,4 g
Węglowodany: 12,36 g
Tłuszcz: 0,12 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję