Herbatniki maślane


Herbatniki maślane to drobne ciasteczka wypiekane z mąki, cukru, środków spulchniających, soli i dużych ilości masła. Najsłynniejszym producentem maślanych herbatników jest firma Bahlsen, która została stworzona przez Hermanna Bahlsena w niemieckim mieście Hannover. Od roku 1892 wypiekane są tam herbatniki w kształcie prostokąta, z dokładnie 52 „ząbkami”.

Herbatniki są zwykle kwadratowe lub owalne, można nadziewać je marmoladą, dżemem, oblewać czekoladą lub spożywać same, w formie przekąski. Pochodzenie nazwy tych ciasteczek kojarzone jest z herbatą, do której często są serwowane. Możemy je przechowywać przez długi okres czasu, w zamkniętym pojemniku np. w metalowej puszce lub słoiku.

 



Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 440 kcal
Białko: 8,9 g
Węglowodany: 71 g
Tłuszcz: 13 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję