Jabłka


Jabłka - są kulistymi owocami  jabłoni, o białym lub żółtym miąższu, cienkiej błyszczącej skórce barwy czerwonej, zielonej lub żółtej, której łatwo możemy się pozbyć. W środku znajduje się gniazdo nasienne wypełnione pestkami. Waga jabłka to zwykle ok 150-200 g.
Jabłka pochodzą z Azji, skąd trafiły na Europejskie stoły. Bardzo długo wierzono, że są symbolem płodności, dostatku i nieśmiertelności.

Spośród wielu składników odżywczych jakie zawierają te smaczne owoce, najważniejszym jest witamina C, która wspomaga działanie układu immunologicznego. Jabłka wzmacniają również włosy, paznokcie oraz wspomagają trawienie, zjedzenie tego owocu powoduje uczucie sytości, niwelując tzw wilczy głód.

W Polsce występuje kilkaset odmian jabłek ale najbardziej nam znane to: Antonówka, Kosztela, Papierówka, Malinówka, Delikates.

Zastosowanie jabłek jest bardzo szerokie. W przemyśle spożywczym produkuje się z nich sok jabłkowy o bursztynowym kolorze i cierpkim smaku oraz jabłka suszone będące składnikiem kompotów, mieszanek herbacianych, octu owocowego, czy alkoholu zwanego jabłecznikiem. Zwykle spożywamy je jednak w postaci surowej. Można je również piec smażyć, gotować, przygotowywać dżemy kompoty i marmolady. Stanowią składnik lub dodatek do wielu dań, zarówno deserów jak i potraw mięsnych.

 

Zastosowanie jabłek

Dania słodkie

Dania wytrawne

musy, galaretki, jabłka smażone w cieście, szarlotki na cieście kruchym, biszkoptowym, ciastka francuskie, jabłeczniki, naleśniki, kompoty, jabłka pieczone faszerowane, racuchy, pączki, jabłka kandyzowane.

kaczka z jabłkami, surówki np. Coleslaw, sałatki jarzynowe, zupy przecierane, karczek z jabłkami.

 

 

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 56 kcal
Białko: 0,3 g
Węglowodany: 14 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję