Jabłka


Jabłka  -  są kulistymi owocami  jabłoni, o białym lub żółtym miąższu, cienkiej błyszczącej skórce barwy czerwonej,zielonej lub żółtej, której łatwo możemy się pozbyć W środku znajduje się gniazdo nasienne wypełnione pestkami. Waga jabłka to zwykle ok 150-200 g.
Jabłka pochodzą z Azji, skąd trafiły na Europejskie stoły ,bardzo długo wierzono ze  są symbolem płodności dostatku i nieśmiertelności.
Spośród wielu składników odżywczych jakie zawierają te smaczne owoce ,najważniejszym jest witamina C która wspomaga działanie układu immunologicznego. Jabłka wzmacniają również włosy, paznokcie oraz wspomagają trawienie, zjedzenie tego owocu powoduje uczucie sytości niwelując tzw wilczy głód.
Zastosowanie jabłek jest bardzo szerokie w przemyśle spożywczym produkuje się z nich sok jabłkowy o bursztynowym kolorze i cierpkim smaku oraz jabłka suszone będące składnikiem kompotów, mieszanek herbacianych, octu owocowego, czy alkoholu zwanego jabłecznikiem..
Zwykle spożywamy je jednak w postaci surowej, można je również piec smażyć, gotować, przygotowywać dżemy kompoty i marmolady.
Stanowią one również składnik lub dodatek do wielu dan zarówno deserów jak i potraw mięsnych.

 

Zastosowanie jabłek

Dania słodkie

Dania wytrawne

musy,galaretki ,jabłka smażone w cieście,szarlotki na cieście kruchym ,biszkoptowym, ciastka francuskie, jabłeczniki,naleśniki,kompoty,zapiekanki ryżowe, jabłka pieczone faszerowane, racuchy, pączki,jabłka kandyzowane.

kaczka z jabłkami,surówki np. Coleslaw , sałatki jarzynowe, zupy przecierane , karczek z jabłkami.

 

W Polsce występuje kilkaset odmian jabłek ale najbardziej nam znane to: Antonówka, Kosztela, Papierówka, Malinówka, Delikates.
Wartości odżywcze w 100 g: (surowe ze skórą)

  • energia 56 kcal
  • białko 0.28 g
  • węglowodany 14 g
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję