Jagody


Jagody - pojęcie to możemy rozumieć dwojako. Jagodami w botanice nazywane są owoce niektórych roślin takich jak pomidor, papryka, agrest oraz porzeczka. Najczęściej jednak jagodami zwane są owoce borówki czarnej.

Borówka czarna jest to roślina pochodzącą z rodziny wrzosowatych. Znana jest niemalże na całym świecie. Jagody czarne występują wyłącznie w środowisku naturalnym, w lasach iglastych, liściastych oraz wrzosowiskach. Jedyna odmianą występującą w uprawie jest borówka amerykańska. Owoce jagody czarnej są niewielkie, mają najwyżej kilka milimetrów. Skórka jest ciemnogranatowa, miąższ zaś zielony i wypełniony pestkami.


Owoce borówki czarnej zawierają pektyny, witaminy C i B1. Mają właściwości antyseptyczne, zwalczają biegunki oraz poprawiają jakość widzenia. Z suszonych owoców przygotowuje się mieszanki herbat. Świeże jagody są owocami deserowymi podawanymi na przykład z bitą śmietaną lub cukrem. Stanowią  także dodatek do pierogów naleśników, gofrów oraz deserów, ciast, jogurtów i koktajli. Są to owoce o krótkiej trwałości, zatem aby długo cieszyć się ich smakiem przetwarzamy je na konfitury, dżemy i soki.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję