Jajko


Jajka to podstawowy produkt pochodzenia zwierzęcego w naszej diecie. We wnętrzu cienkiej skorupki znajduje się białko i żółtko. W Polsce spożywa się głównie jaja kurze ale sztuce kulinarnej znane są również jaja strusie, kacze, gęsie i przepiórcze. Jaja kategoryzowane są na klasy według przeznaczenia (od A do C), wielkości (od S do i XL) oraz w przypadku jaj kurzych, według sposobu hodowli.

Najpopularniejszymi daniami z jaj są: jajecznica (na maśle, boczku, kiełbasie, śmietanie), jajka sadzone, na twardo (często faszerowane pieczarkami, łososiem, szynką), na miękko, pasta jajeczna z dodatkiem świeżych ziół, szczypiorku, koperku oraz majonezu, omlet zwykły lub biszkoptowy.

Są również składnikiem ciast i ciasteczek, deserów, kremów, naleśników oraz wszelakich panierek.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 139 kcal
Białko: 12,5 g
Węglowodany: 0,6 g
Tłuszcz: 9,7 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję