Jałowiec


Jałowiec można spotkać prawie w każdej części Polski. Jego owoce mają ciemnofioletowy kolor, wielkość ziarna grochu i nazywane są szyszkojagodami.

W kuchni – dla podkreślenia smaku
Owoce jałowca najczęściej są dodawane jako przyprawa do dań z dziczyzny oraz dzikiego ptactwa. Można je też dodawać do ryb, wołowiny czy baraniny. Stosowany w produkcji wędlin nadaje im lekko gorzki, korzenny aromat i smak. Jałowiec znalazł również zastosowanie w gorzelnictwie: wytwarza się z niego różne alkohole typu gin.

Jałowiec a układ pokarmowy
Nalewki ziołowe oraz syropy przygotowane z owoców jałowca poprawiają pracę układu pokarmowego. Ponadto jego owoce wspomagają produkcję żółci, która przyspiesza trawienie tłustych dań. Regulując pracę jelit, owoce jałowca zapobiegają występowaniu zaparć i wzdęć.

„Odtrutka” dla organizmu
Owoce jałowca mają wiele działań leczniczych, m.in. przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz moczopędne. Są one stosowane przy zapaleniach dróg moczowych. Ich silne działanie moczopędne przyspiesza proces wydalania z organizmu toksycznych substancji, dzięki czemu oczyszcza się krew, a nasz organizm odtruwa się.

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 1 kcal
Białko: 0 g
Węglowodany: 0 g
Tłuszcz: 0 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję