Jeżyny


Chyba każdemu jeżyny kojarzą się z zapachem lasu. Te ciemnogranatowe, niemalże czarne owoce o kuszącym, słodkawo-kwaśnym smaku dostarczają nam wielu składników odżywczych.

Bomba witaminowa
Jeżyny są bogatym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Dzięki nim oraz kwasom owocowym i solom mineralnym wspomagają organizm w czasie przeziębienia czy grypy.

Działanie soku z jeżyn
Sok z jeżyn ma ciemny, prawie czarny kolor i jest rodzajem naturalnego, owocowego barwnika. Pigment ten jest silnym przeciwutleniaczem. Sprawia to, że picie soku z jeżyn spowalnia proces starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Znaczenie liści jeżyn
Napar przyrządzony z liści jeżyn ma szerokie zastosowanie lecznicze. Przede wszystkim reguluje przemianę materii, pomaga przy złym trawieniu oraz biegunce. Działa również wykrztuśnie i moczopędnie, jest więc stosowany przy schorzeniach nerek i pęcherza moczowego.  

Na nadkwaśność i zgagę
Jeżyny posiadają zdolność obniżania poziomu kwasów żołądkowych. Dlatego też są zalecane przy lekkiej nadkwaśności oraz zgadze.

Nawilżanie skóry
Różnego rodzaju kremy, maseczki oraz żele pod prysznic z zawartością tych owoców szczególnie zalecane są osobom o suchej skórze. Doskonale ją nawilżą i nadadzą świeży wygląd.
 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 71 kcal
Białko: 1,2 g
Węglowodany: 15,7 g
Tłuszcz: 0,4 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję