Karambola


Jest to owoc, który wyglądem przypomina gwiazdę. Jego smak jest słodko kwaśny, a miąższ bardzo soczysty. Konsumowany powinien być ze skórą. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Służy do dekoracji potraw, sałatek, można go dodawać do mięs i ryb. Świetnie wygląda i idealnie pasuje do napojów alkoholowych oraz do deserów. Doskonale smakuje też samodzielnie, delikatnie podsmażony na maśle. Można z niego również zrobić przetwory, galaretki, sok, jak również zastosować jako dodatek do sosów słodko- kwaśnych.

 

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 31 kcal
Białko: 1 g
Węglowodany: 6,8 g
Tłuszcz: 0,3 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję