Kasza


Kasza, zwana również krupą, jest to odpowiednio spreparowane ziarno zbóż. Niewątpliwe należy ona do najstarszych produktów żywnościowych. W Polsce do momentu kiedy jeszcze nie upowszechniono uprawy ziemniaków, kasza była podstawą wyżywienia polaków. Według XVI-wiecznych źródeł wielką amatorką kaszy krakowskiej była Anna Jagiellonka. Kaszę podawano zarówno na gęsto, jak i na sypko, na słono i słodko, z dodatkiem masła lub miodu oraz suszonych owoców, tzw. „bakalijek”.

 

Istnieje wiele rodzajów kasz, a do najpopularniejszych z nich należą:

kasza manna,
kasza jaglana,
kasza jęczmienna
kasza kukurydziana,
kasza gryczana,
kuskus.

 

Sposób przygotowania:
 Kasza na „gęsto” - kaszę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji cały czas mieszając.
 Kasza na „sypko” - opłukaną kaszę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn,a najlepszym sposobem jest owinięcie garnka grubym kocem, lub gazetami i pozostawienie na przynajmniej godzinę.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję