Kasza jęczmienna


Produkuje się ją z ziaren jęczmienia i do sprzedaży trafia w formie 3 rodzajów: jako pęczak, kasza perłowa oraz łamana. Jej regularne spożycie obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega wzdęciom i zaparciom. Jest jednak dość ciężkostrawna, szczególnie w dużych ilościach. Pasuje do zup, mięs i warzywnych sosów.

 

Ze względu na sposób obróbki ziaren jęczmienia wyróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej:

  • pęczak - całe ziarna jęczmienia poddawane są jedynie łuskaniu,
  • perłowa - obłuskane i rozdrobnione na duże cząstki ziarna pęczaku,
  • łamana - jak sama nazwa wskazuje ziarna pęczaku poddawane są łamaniu.

 

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 327 kcal
Białko: 6,9 g
Węglowodany: 68 g
Tłuszcz: 2 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję