
Kasza kuskus
Ojczyzną tego wspaniałego produktu jest pólnocno-zachodni region Afryki, a jej historia sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Jadali ją starożytni Berberowie, później Egipcjanie. Do Europy trafiła stosunkowo późno - w XIX wieku, za sprawą Francuzów. Ziarenka kaszy kuskus maja kulisty kształt, w niektórych kulturach uważane są za symbol szczęścia oraz dobrobytu.
Kasza ta jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Początkowo produkowano ją ręcznie tłukąc w moździerzach, a w zasadzie była ona jedynie odpadem przy pozyskiwaniu mąki. Obecnie jest wytwarzana na skalę przemysłową.
Właściwości kaszy kuskus:
Kuskus zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka i żelaza. Nie zawiera natomiast cholesterolu ani zbyt dużych ilości tłuszczu, przez co jej kaloryczność jest znacznie obniżona.
Przygotowanie:
Przygotowanie kaszy kuskus jest niezmiernie proste. Wystarczy bowiem odmierzoną porcję zalać wrzącą wodą lub bulionem i pozostawić do napęcznienia. Kaszę można również zagotować. Niektórzy smakosze dodają jeszcze odrobinę szafranu lub kurkumy aby nadać kaszy piękny żółty kolor. Kuskus jest szczególnie popularny w krajach muzułmańskich, gdzie zazwyczaj podaje się go z mięsem baranim lub pieczonymi warzywami.
Kaszę kuskus możemy przygotować również na słodko, z dodatkiem bakalii, miodu i owoców. Stanowi również świetny składnik sałatek, zapiekanek i farszów. Panierując rybę czy kotlety możemy nią zastąpić bułkę tartą.