Kasza manna


Kasza manna w niektórych regionach Polski zwana jest również grysikiem. Powstaje z przemiału ziaren pszenicy. W tym procesie najpierw usuwana jest wierzchnia część ziaren, a to co pozostaje jest mielone na proszek. Należy również wspomnieć, że dobrej jakości kasza manna jest biała z delikatnym prawie niezauważalnym żółtym połyskiem. W sklepach występuje również kasza manna błyskawiczna, która jest już poddana częściowej obróbce, dzięki czemu czas jej gotowania jest znacznie krótszy.

Przygotowanie:
Kaszę mannę przygotowujemy w następujący sposób: opłukaną kaszę wrzucamy na wrzątek lub gorące mleko, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji cały czas mieszając. Pod koniec gotowania należy dodać łyżeczkę pełnotłustego masła. Serwujemy ją z dodatkiem świeżych owoców, czekolady, bakalii lub słodkich sosów lub soków owocowych.

Zastosowanie:
Ze względu na swoje właściwości zagęszczające często dodawana jest do ciast i kotletów oraz farszów. Ugotowana i pokrojona w kwadraty stanowi świetny dodatek do rosołu lub innych zup. Z kaszy manny wytwarza się również odżywki dla niemowląt.

Właściwości:
Wbrew powszechnej opinii kasza manna jest bardzo zdrowym produktem. Jako jedyna ze wszystkich rodzajów kasz zawiera jod, bogata jest także w witaminy z grupy B, a także potas i żelazo. Dzięki zawartości błonnika wspomaga pracę układu trawiennego.

 

 


Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 353 kcal
Białko: 8,7 g
Węglowodany: 76,7 g
Tłuszcz: 1,3 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję