Kiełbasa wiejska


Kiełbasa wiejska - lekko słona aromatyczna dość tłusta kiełbasa wieprzowa w smaku której wyczuwalna jest wyraźna nuta czosnku. Wyrabiana jest ona z chudej i tłustej wieprzowiny w proporcji 1:1.Ten rodzaj kiełbasy charakteryzuje się tym, iż mięso nie jest mielone w maszynce a krojone ręcznie w drobną kostkę. Surowiec na kiełbasę wiejską jest oczywiście peklowany na sucho w soli i saletrze przez minimum 24 godziny. Z zapeklowanego mięsa i wody wyrabia się gęstą, kleistą i zwięzłą masę, która następnie nadziewana jest w jelita wieprzowe i formowana na kształt wianka. Aby pozbyć się powietrza kiełbasę przekłuwa się cienką igłą i pozostawia do obsuszenia na przynajmniej kilka godzin. Finalnym etapem przygotowania kiełbasy wiejskiej jest jej wędzenie które odbywać się może na trzy podstawowe sposoby. W zimnym dymie przez czas od 3 do 5 godzin,ciepłym ok 1,5 godziny i gorącym przez ok 50 minut. Ostatni sposób wędzenia sprawia, iż kiełbasa jest niemalże upieczona. Po uwędzeniu kiełbasę należy schłodzić w suchym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę przeznaczoną do dłuższego przechowywania parzy się w kąpieli wodnej przez ok 10 minut. Przedstawiony sposób przygotowania kiełbasy wiejskiej dotyczy wyrobu domowego,w produkcji przemysłowej używane są wszelkiego rodzaju substytuty smaku i zapachu.

Kiełbasę wiejska możemy spożywać pokrajaną w ukośne plastry lub niewielkie kawałki na zimno jako przekąskę. Doskonale smakuje również pieczona smażona lub gotowana, lub jako dodatek do bigosu czy żurku.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję