Kiełbasa wiejska


Kiełbasa wiejska - lekko słona aromatyczna dość tłusta kiełbasa wieprzowa w smaku której wyczuwalna jest wyraźna nuta czosnku. Wyrabiana jest ona z chudej i tłustej wieprzowiny w proporcji 1:1.Ten rodzaj kiełbasy charakteryzuje się tym, iż mięso nie jest mielone w maszynce a krojone ręcznie w drobną kostkę. Surowiec na kiełbasę wiejską jest oczywiście peklowany na sucho w soli i saletrze przez minimum 24 godziny. Z zapeklowanego mięsa i wody wyrabia się gęstą, kleistą i zwięzłą masę, która następnie nadziewana jest w jelita wieprzowe i formowana na kształt wianka. Aby pozbyć się powietrza kiełbasę przekłuwa się cienką igłą i pozostawia do obsuszenia na przynajmniej kilka godzin. Finalnym etapem przygotowania kiełbasy wiejskiej jest jej wędzenie które odbywać się może na trzy podstawowe sposoby. W zimnym dymie przez czas od 3 do 5 godzin,ciepłym ok 1,5 godziny i gorącym przez ok 50 minut. Ostatni sposób wędzenia sprawia, iż kiełbasa jest niemalże upieczona. Po uwędzeniu kiełbasę należy schłodzić w suchym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę przeznaczoną do dłuższego przechowywania parzy się w kąpieli wodnej przez ok 10 minut. Przedstawiony sposób przygotowania kiełbasy wiejskiej dotyczy wyrobu domowego,w produkcji przemysłowej używane są wszelkiego rodzaju substytuty smaku i zapachu.

Kiełbasę wiejska możemy spożywać pokrajaną w ukośne plastry lub niewielkie kawałki na zimno jako przekąskę. Doskonale smakuje również pieczona smażona lub gotowana, lub jako dodatek do bigosu czy żurku.

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję