Koper świeży


Jest to roślina o specyficznym i wyrazistym smaku. Można ją uprawiać we własnym ogródku. Ze względu na swoje właściwości odżywcze jest jedną z najzdrowszych roślin, posiada takie witaminy jak: B1, B2, B6, B12,C, D, E, H, K, fosfor, żelazo, wapń. Dzięki tak bogatej zawartości pozytywnie wpływa na nasz organizm, pobudza nasz żołądek do pracy i szybko ułatwia trawienie, jest również lekarstwem na skurcze i bardzo dobrze działa w formie odkażającej nasz organizm. Koper ma szerokie zastosowanie w kuchni, używa się go w formie świeżej, posiekanej, do zup, ziemniaków, warzyw, sera białego, do sałatek, sosów, mięs. Suchy koper używa się do kiszenia m.in. ogórków.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 26 kcal
Białko: 2,8 g
Węglowodany: 6,1 g
Tłuszcz: 0,4 g

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję