Krewetki


Krewetki to stworzenia zaliczane do skorupiaków. Żyją w morzach całego świata, także w Bałtyku oraz niektórych zbiornikach słodkowodnych i rzekach np. w Odrze. Krewetki są stosunkowo niewielkich rozmiarów, zazwyczaj osiągają od 4 do 9 cm i mają kolor pomarańczowy lub szary. Najpopularniejszym gatunkiem krewetki poławianym w celach konsumpcyjnych jest garnela. Jest drapieżna i prowadzi zasadniczo nocny tryb życia.
Wśród bałtyckich gatunków krewetki możemy wymienić krewetkę bałtycką i zmienną. Niektóre odmiany przeznaczone są do hodowli akwariowej. W Polsce zarówno świeże jak i mrożone krewetki zyskały na swej popularności dopiero w ostatnich latach. Możemy zakupić krewetki mrożone, nieugotowane, o szaroniebieskim kolorze i z niemalże przezroczystym mięsem.

Najprostszym sposobem na wykorzystanie krewetek jest usmażenie ich na maśle z dodatkiem czosnku. Doskonale smakują również w cieście, z dodatkiem wiórków kokosowych, usmażone na głębokim tłuszczu. W kuchni włoskiej używane są do przygotowywania pizzy oraz sosów makaronowych. Stanowią także składnik sałatek z sosem winegret i majonezowym. Można je dusić, piec, smażyć a nawet grillować
Krewetki, podobnie jak  ryby morskie, zawierają wiele cennych witamin z grupy B oraz selen, miedź, magnez, potas i fosfor. Są niskokaloryczne.

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 86 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 0,8 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję