Krewetki koktajlowe


Krewetki koktajlowe - jest to rodzaj niewielkich ok. 5 cm krewetek, których głównym przeznaczeniem są sałatki i sosy. Krewetki mają jasnoróżowy kolor i intensywny zapach. Z powodzeniem nabędziemy je w większych sklepach spożywczych, zwykle zapakowane w ok. 250 gramowe porcje, w formie zamrożonej lub w różnego rodzaju zalewach. Te, które możemy zakupić w formie mrożonej, poddane są już częściowej obróbce termicznej i zazwyczaj usunięte są z nich wszelkie niejadalne części.

Najpopularniejszym sposobem przygotowania krewetek jest smażenie ich na maśle, z dodatkiem czosnku oraz białego wina. Tak przygotowane krewetki podaje się z ryżem lub makaronem spaghetti. W połączeniu z sosami przygotowanymi na bazie majonezu stanowią doskonałą przystawkę, a z ich udziałem przygotujemy doskonałe zupy. Możemy je też smażyć, np. w cieście naleśnikowym i wiórkami kokosowymi. Krewetki koktajlowe będą wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz szaszłyków.

Krewetki są doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B oraz selenu. Są nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne. Mrożone krewetki koktajlowe możemy przechowywać przez okres 3 tygodni, a po otwarciu opakowania do 4 dni, wyłącznie w zamrażarce. Po rozmrożeniu nie należy ich ponownie zamrażać.

 

 

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna: 100 kcal
Białko: 20 g
Węglowodany: 1 g
Tłuszcz: 1,7 g
 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję