Krewetki tygrysie


Krewetki tygrysie - morskie skorupiaki, które występują głównie w wodach Morza Północnego i Oceanu Atlantyckiego. Mają wydłużony odwłok i elastyczny pancerz. Największe okazy krewetek tygrysich osiągają nawet 40 cm długości. Swoją wdzięczną nazwę zawdzięczają oryginalnemu pstrokatemu ubarwieniu. Niestety w Polsce krewetki możemy spotkać tylko w formie mrożonek. Zapakowane są w papierowe pudełka, których masa wynosi zazwyczaj 250 gram. Mrożone krewetki tygrysie poddaje się częściowej obróbce, są wypatroszone i ugotowane. Po rozmrożeniu nadają się do bezpośredniego spożycia. Niestety krewetki mrożone tracą swój naturalny smak i konsystencję, są lekko gumowate.

Krewetki to bogate źródło cennego białka, witamin z grupy B, a także miedzi, potasu, fosforu i selenu. Dodatkowym ich atutem jest to, że posiadają stosunkowo niewiele kalorii. Są łatwo dostępne w dużych sieciach handlowych, a jedyne co może nas powstrzymać przed ich zakupem to wysoka cena.

Zastosowanie

Przepisów z zastosowaniem krewetek tygrysich jest naprawdę wiele, najlepiej jednak komponują się z charakterystyczną dla kuchni hiszpańskiej paellą czy też tajską zupą z owoców morza. Bardzo często serwowane są duszone lub smażone z dodatkiem sosów, najczęściej z dodatkiem czosnku i białego wina. Stanowić mogą także składnik sałatek i koreczków. Można je dusić, smażyć i gotować, doskonale smakują również przygotowane na grillu.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję