Likier anyżowy


Likier anyżowy- zwany również Sambuca jest to pochodzący z Włoch likier o zawartości alkoholu wynoszącej ok 40%.Produkowany jest on z użyciem anyżu gwiaździstego kopru włoskiego oraz lukrecji. Co ciekawe likier ten jest całkowicie przezroczysty. Ma on słodki ziołowo-korzenny smak, rzadko pija się go bez żadnych dodatków. Głownie stanowi on składnik koktajli i drinków. Tradycyjnie alkohol ten podaje się w szerokim kieliszku do którego wrzuca się trzy ziarenka kawy mające symbolizować zdrowie, szczęście oraz dobrobyt. Następnie kieliszek podpala się po wypaleniu można spokojnie spożywać drinka. Kolejnym bardzo oryginalnym drinkiem jest likier anyżowy z chłodną herbatą z dodatkiem pszennego biszkopta. Równie efektowne jest podanie tego likieru w kieliszku typu shoot, który napełnia się niewielką ilością alkoholu i podpala, potem pozostaje już tylko wypić go kiedy jeszcze płonie. Likier anyżowy możemy również podawać sokami owocowymi oraz mieszać np. z trunkami typu whiskey czy koniak

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję