Likier anyżowy


Likier anyżowy, zwany również Sambuca, jest to pochodzący z Włoch likier, o zawartości alkoholu wynoszącej ok. 40%. Produkowany jest on z użyciem anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego oraz lukrecji. Co ciekawe likier ten jest całkowicie przezroczysty. Ma on słodki ziołowo-korzenny smak, rzadko pija się go bez żadnych dodatków. Stanowi on składnik koktajli i drinków.

Tradycyjnie alkohol ten podaje się w szerokim kieliszku, do którego wrzuca się trzy ziarenka kawy mające symbolizować zdrowie, szczęście oraz dobrobyt. Następnie kieliszek podpala się, a po wypaleniu można spokojnie spożyć drinka. Kolejnym bardzo oryginalnym drinkiem jest likier anyżowy z chłodną herbatą, z dodatkiem pszennego biszkopta. Równie efektowne jest podanie tego likieru w kieliszku typu shoot, który napełnia się niewielką ilością alkoholu i podpala, potem pozostaje już tylko wypić go kiedy jeszcze płonie. Likier anyżowy możemy również podawać z sokami owocowymi oraz mieszać np. z trunkami typu whiskey czy koniak

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję