Limonki


Limonka to roślina pochodząca z Azji południowo-wschodniej, współcześnie uprawiana w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii. Limonki mają owalny kształ przypominający jajko. Ich wielkość kształtuje się w granicach od 3 do 5 cm, skórka jest gorzka i jasno zielona. Miąższ jest barwy żółtej, o kwaśnym, orzeźwiającym smaku. Powszechnie uważa się, iż limonki zawierają więcej witaminy C niż cytryna, bogate są także w kwas cytrynowy, wapń, potas i fosfor.


Sok z limonki dzięki zawartości cukru doskonale leczy kaca, chroni także przed udarem i chorobami serca. Ma właściwości wybielające więc doskonale nadaje się do wywabiania plam i czyszczenia różnych powierzchni. W kuchni limonką głównie zaprawia się wszelkiego rodzaju napoje orzeźwiające, także alkoholowe oraz sosy i sałatki. W przemyśle zaś produkuje się z limonki olejki eteryczne, które są składnikiem wielu kosmetyków.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję