Limonki kaffir


Są to owoce pochodzące z Azji południowo-wschodniej. Limonki kaffir to jedna z odmian drzewa zwanego limetą. Od tradycyjnych limonek różnią się tym, iż mają bardziej okrągły kształt, skórka natomiast jest dużo grubsza i pomarszczona, a smak jest równie cierpki i kwaśny jak pozostałych odmian. Co ciekawe w kuchni wykorzystuje się nie tylko same owoce limonki lecz także liście, zarówno świeże jak i suszone. Bardzo cenna jest także skórka, której smak jest lekko gorzki. Sok nie znalazł swojego kulinarnego zastosowania, ma jednak właściwości owadobójcze. Skutecznie odstrasza np. komary.

Limonki kaffir są szczególnie popularne w kuchni indyjskiej i kreolskiej, gdzie używa się ich do past, marynat, mięs oraz dań na bazie ryżu, zwanych curry. Suszone liście tego owocu należy przechowywać w zamkniętym pudełku lub w szklanym słoiku, świeże zaś w zamrażarce do ok. 12 miesięcy.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję