Liść laurowy


Liść laurowy inaczej nazywany jest wawrzynem szlachetnym (Laurus nobilis L.). Uprawiany w krajach południowej Europy, Afryce i Ameryce.  Drzewa wawrzyna szlachetnego osiągają nawet do 10 m w stanie dzikim. Uprawiany jest głównie w doniczkach. Niezwykłe jest to, iż jest to roślina charakteryzująca się długowiecznością. Niezwykłe właściwości liści laurowych docenili już starożytni Grecy, którzy wiązali je z osobą boga Apolla. Wieńce z liścia laurowego były najwyższa nagrodą i oznaką władzy.


Liście laurowe w medycynie stosowane są pomocniczo w leczeniu bólów reumatycznych, stanów zapalnych, pobudzają apetyt i pracę układu trawiennego. W sztuce kulinarnej znane są głównie w postaci suszonej. Doskonale komponują się jako jedna z przypraw flaków, bigosu lub gulaszu. W kuchni indyjskiej liście laurowe są jednym ze składników popularnej mieszanki przypraw „garam masala”.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję