Łosoś norweski


Łosoś norweski, zwany również łososiem atlantyckim (łac. Salmo Salmar), jest to ryba morska pochodząca z Morza Atlantyckiego, jak również Śródziemnego. Dorosłe osobniki łososia dorastają do 150 cm i ważą nawet 24 kg. Mięso tej ryby ma charakterystyczny lekko czerwony kolor, a to dlatego, iż jest on rybą drapieżną, odżywiająca się skorupiakami, mniejszymi rybami i larwami owadów. Występuje on w stanie dzikim, jak i w sztucznej hodowli. W chwili obecnej największym potentatem w hodowli tej ryby jest Norwegia ale również Szkocja, Chile i Wyspy Owcze.


Mięso łososia zawiera duże ilości tłuszczu dlatego też doskonale nadaje się do wędzenia, zarówno w ciepłym jak i zimnym dymie. Wędzenie łososia to kilkuetapowy proces, który należy rozpocząć od zapeklowania filetowanego mięsa w zlewie z soli, cukru, wody oraz przypraw. Następnie rybę należy wymoczyć i wysuszyć, a po upływie kilku godzin rybę poddajemy wędzeniu na specjalnych rusztach, skórą do dołu i wędzimy ją aż do uzyskania złocistego koloru.


Z łososia norweskiego wykorzystujemy nie tylko mięso ale również jego jaja, które po nasoleniu  możemy nazwać kawiorem. Jest to danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Kawior z łososia atlantyckiego jest koloru czerwonego. Często podaje się go w towarzystwie tostów posmarowanych masłem lub blinów. Łososia norweskiego możemy również piec, smażyć, gotować na parze. Dobrze sprawdza się również jako sushi lub w formie tatara.

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję